بسم الله الرحمن الرحیم
قالت احداهما یـابت استاجره ان خیر من استاجرت القوی الامین 26 انی ارید ان انکحک احدی ابتنی هاتین علی ان تاجرنی ثمانی حجج فان اتممت عشرا فمن عندک و ما ارید ان اشق علیک ستدنی ان شاء الله من الصالحین 27 قال ذ الک بینی و بینک ایما الاجلین قضیت فلا عدوان علی والله علی ما نقول وکیل28 «1»
ترجمه آیات : یکی از آن دو دختر { صفورا } گفت ای پدر این مرد را به خدمت خود اجیر کن که بهتر کسی که باید به خدمت برگزید کسی که امین و توانا باشد 26 شعیب گفت من اراده آن دارم که یکی از این دو دخترم را به نکاح تو در آورم بر این مهر که هشت سال خدمت من کنی و اگر ده سال تمام کنی ( آن دو سال) به میل و اختیار تو و من در این کار رنج بر تو نخواهم نهاد انشاالله مرا شخصی شایسته این خدمت خواهی یافت 27 موسی خیلی خوشحال شد و عهد را پذیرفت ، گفت هر کدام از دو مدت را بانجام رسانم بر من ستمی نشده و خدا بر این قول و عهد ما وکیل است 28
محبت
محبت واژه ی است که بارها در قرآن و روایات با تعابیر مختلف بیان شده است ، قبل از بیان آیات و روایات ذکر چند نکته خالی از اشکال نیست ، با توجه به گسترش رسانه های سمعی و بصری بالخصوص رسانه های بصری از قبیل ماهواره ها و اینترنت تلویزیون و ..... توجه به این نکته ضروری به نظر می رسد نوجوانان در سن بلوغ به اهمیت و توجه بیشتر والدین را می طلبد ، اگر در این خصوص والدین کوتاهی و یا کم اهمیت خودشان را نشان دهند قطعا به یکی از معضلات بزرگ روحی و روانی دانش آموز منجر خواهد شد ، امروزه ، نباید غافل شد از این که متاسفانه خیلی از کشور های غربی رو به همجنس گرائی رو آور داند ، خیلی راحت در مراکز رسمی ، زن با زن و مرد با مرد می روند نسبت به هم مانند قرارداد ازدواج تهیه می کنند . و این کار رو به گسترش است ، حتی در کشور ما هم نباید غافل شد از جوان ها ، نباید صرف اینکه بگوئیم چون جوان یا دانش آموز مودب است پس دنبال ، خود ارضائی یا دنبال همجنس بازی نباشد ، چون بهر حال در سنین بلوغ گرایش های متفاوتی پیدا می کند ، والدین گرامی نسبت به این قضیه با هوشیاری تمام و دقت نظر بیشتری توجه کنند .
در رابطه با آیاتی که ذکر شد : خلاصه بحث این بود که حضرت موسی (ع)بعد از آنی که خدمتی کرد به حضرت شعیب پیغمبر ، حضرت شعیب نسبت به جبران خدمات موسی پیشنهاد کردند که یکی از دخترانش را به عقد حضرت موسی درآورد .
رسیدگی به مشکلات مردم یکی از بهترین کارهای است که در دین مقدس اسلام به آن سفارش شده است . در واقع نظام خلقت اینطور است که اگر کسی خدمتی به خلقی کرد خدواند متعال آن خدمت را جبران می کند چنانچه مرحوم محدّث نوری می فرمایند من در روایات هیچ عملی مستحبی بالاتر از زیارت حضرت امام حسین (ع) ندیدم مگر رسیدگی به مشکلات مردم و خدمت به دیگران که ارزش این عمل بالاتر از این عمل مستحبی است در رابطه با بحث ما هم حضرت شعیب جبران کرد ارزش کار حضرت موسی را .
خدای متعال در سوره روم در خصوص ازدواج و رسیدن به آرامش و محبت می فرمایند:
ومن آیاته ان خلق لکم من انفسکم ازواجا لتسکنوا الیها و جعل بینکم مودة ورحمه ان فی ذالک لایات لقوم یتفکرون 21روم «2»
از یکی آیات (لطف) الهی آنست که برای شما از جنس خودتان جفتی بیافرید که در او آرامش یافته و با هم انس گیرید و میان شما الفت و مهربانی برقرار فرمود همانا در این امر برای مردم با فکرت ادله علم و حکمت حق آشکار است.
خدای متعال برای انسان آرامش قرار داد آنهم در جنس مخالف لذا با این روایاتی که به آن ها اشاره می کنم اهمیت این بحث را نشان می دهد .
ریشه های محبت در کلام معصومین
1- قال رسول الله (ع) کلما ازداد عبد ایمانا ازداد حباً للنساء«1»
2- امام صادق(ع)العبد کلما ازداد للنساء حباً ، ازدادَ فی الایمان فضلاً«2»
3- امام صادق (ع) ما اظنُ رجلاً یزادُ فی الایمان خیراً الاّ ازدادَ حباً للنساء «3»
4- قال رسول الله (ص) قول الرجل للمراةِ انی اُحبکَ لایذهب«4»
5- قال صادق (ع) من اخلاق انبیاء حب النساء «5»
6- قال رسول الله : یا حولی لرجل علی المراء ان تلزم بیته ، تودده ، تحبه ، وتشفقه «6»
7- قال صادق (ع) ان خیر نسائکم الودود «7» 8 8- اذا نظرالعبد الی وجه زوجه و نظرالله الیهما نظر رحمه، فاذا اخذا بکفها واخذت بکفه ، تساقط ذنوبهما من خلال اصابهما «8»
}} |
در ادامه بحث به این نکته اساسی باید اشاره کنیم که حضرت موسی (ع) در مکتب حضرت شعیب پیغمبر (ع) شروع به تعلیم و تربیت کردند و آموزشهای فراوانی را دیدند ، حضرت موسی (ع) در امر خدمت رسانی نهایت سعی و تلاش خودشان کردند ، اشاره شد به این مطلب که وقتی کسی می خواهد خدای متعال از کار او راضی باشد باید کارش را بدون منت انجام دهد ، لذا حضرت موسی هیچگونه منتی را بر شخص حضرت شعیب ندارند .
خدای متعال در آیه دارند که : فان اتممت (9)، یعنی اینکه موسی ، تو که 8 سال قرار است برای حضرت شعیب در قبال مهریه دخترش خدمت کنی ، 2 سال هم اگر خواستی افتخاری کار کن ، حضرت موسی با کمال افتخار ، کار برای خدا را انجام می دهد و لذا حضرت موسی قبول می کند که دو سال هم اضافه کار کند . از این نکته اساسی نباید غافل شد که حالا در هر کجا که مشغول هستیم در قبالش پول دریافت می کنیم پس نباید بیش از آنچه که بر عهده ی ما گذاشته شده است انجام بدهیم نه اینجور فکر کردن ها اشتباه است .
بنابراین یکی از اساسی ترین موضوع ها خدمت کردن است ، خدمت به خلق خدا ، از همه مهمتر چه قدر زیبا می شود انسان خدمت کردن به خلق خدا را از خانواده خود شروع بکند . خانواده از مهمترین ارکان زندگی بشر محسوب می شود ریشه های اساسی و ستونهای اساسی یک جامعه موفق از خانواده سالم و با ایمان به خدا برخواسته می شود .
خداوند بهترین کادویی که به زوج های جوان می دهد محبت و عشق به همدیگر است ، خیلی مواقع پیش آمده دختران و پسران جوان قبل از ازدواج تو این فکر هستند که چطور می توانند در کنار همدیگر زندگی بکنند ، با اینکه این دختر و پسر هر کدام از فرهنگ های متفاوتی برخوردار هستند ؟ جوابش خیلی ساده است خدای متعال اولین کادو دهنده به این زوج های جوان است ، مودت و عشق و محبت در روح و جان اینها قرار می دهد (10) .
اما خدمت زن و مرد به همدیگر
روایات زیادی در این خصوص وجود دارد که به برخی از آنها اجمالا اشاره می شود .
و امّا خدمّه زوجِ بزوجهِ- قالَ رسول الله (ص) خدمتک زوجتک صدقه (11) خدمتی که مرد به همسرش می کند خدای متعال آن عمل و خدمت را صدقه برای مرد حساب میکند. بهترین روانشناسی دینی در خانواده ها همین نکته اساسی است که نباید به سادگی از کنارش گذشت ، یک کار کوچک در خانه مثلا" جارو کردن خانه یا یک چای برای خانم آوردن اصلا نشانه کسر شان مرد نیست ، ولی متاسفانه بعضی وقتها مشاهده می شود که هنوز مردها نسبت به همکاری با خانم هایشان و خدمت به خانم هایشان کسر شان می دانند .
قال رسول الله (ص) من لم یأنف من ثلاث فهو مومن حقاً الف: خدمه العیال ب : والجلوس من الفقرا ج)واکل مع الخادمه (12)
پیامبر اکرم می فرمایند : کسی که تکبر نکند از سه چیز ، به حق مومن به خداست الف : خدمت عیال کند به زن بچه خود خدمت کند ب ) نشستن با فقرا ج ) غذا خوردن با خادم ؛ خادم می تواند خیلی معانی گسترده داشته باشد ، خادم مدارس ، خادم مساجد و غیره ...... قال رسول الله : ان الرجل اذا سقی امراءةه من الماء اجر (1)
قال رسول الله یا علی لا یخدم العیال الاّ صدیق ٌ او شهیدٌ او رجلٌ یریدالله له خیر الدنیا والاخره (2)
قال رسول الله : المومن یوجر فی کل شی حتی فی القمه یرفعها الی فی امراة (3)
تا اینجا خدماتی بود که مرد نسبت به خانم ش انجام میدهد از نگاه روایات دیدیم چند روایت هم ارزش خدمت زن نسبت به مرد برای شما بیان می کنم .
ایٌما امراءةه اعانت زوجها علی الحج و الجهاد او طللب العلم اعطاها الله من الثواب ما یعطی امراءة العیوب (4)