گلایه طلاب و ناشران نمایشگاه کتاب حوزه شاید زمانی دیگر...! /// حالا وقتش نبود! اشاره؛ عصر یک روز زمستانی که البته چندان هم حال و هوای فصل سرد سال را نداشت، سری به نمایشگاه کتاب حوزه واقع در مجتمع فرهنگی امام خمینی (ره) زدیم تا از حواشی و نقاط قوت و ضعف آن گزارشی تهیه کنیم. این که علما و اساتید بزرگوار فرموده اند « علیکم بالمتون لا بالحواشی»، البته منافاتی با این حاشیه نگاری ژورنالیستی ندارد چه آن که ذکر این حواشی خود می تواند به متن، بیشترین کمک را نماید. دومین نمایشگاه تخصصی کتاب حوزه با حضور 160 ناشر از جمله 24 ناشر لبنانی و دو ناشر عراقی در قالب 90 غرفه از روز بیست و دوم دی ماه، پذیرای عموم علاقه مندان بوده و قرار بود که بیست و هفتم دی ماه، خاتمه یابد که البته دو روز دیگر مدت زمان برپایی آن تمدید شد؛ علتش البته استقبال مخاطبان عنوان شد که در نوع خود جالب و قابل تامل است!
*گلایه از بدسلیقگی در زمان برگزاری!
حسین امیدی، مسئول غرفه انتشارات امام علی بن ابیطالب (ع) وابسته به دفتر آیت الله العظمی مکارم شیرازی با انتقاد از زمان برگزاری این نمایشگاه تصریح کرد: با توجه به این که نمایشگاه در ایام تبلیغی دهه آخر صفر برگزار شد و نیز زمان امتحانات طلاب بود، طبعا بسیاری از طلاب و فضلا نتوانستند به نمایشگاه بیایند و کتب مورد نظر خویش را خریداری کنند؛ یقینا دودِ این بی برنامگی و بد سلیقگی هم به چشم طلاب و روحانیون رفته و هم ناشران حوزوی!
وی با اشاره به این که این انتشارات حداقل 20 درصد تخفیف در فروش کتاب هایش را در نمایشگاه اعمال کرده است، بیان داشت: سیاست اعطای بن به طلاب کار خوبی است چرا که همه می دانیم عموم طلاب از جهت مالی و معیشتی در وضعیت چندان مناسبی قرار ندارند لذا با دریافت بن کتاب شاید بتوانند بخشی از نیازهای مطالعاتی خویش را برآورده کنند.
حجت الاسلام محمدی، از فضلای بازدیدکننده نمایشگاه نیز با تاکید بر این که نمایشگاه کتاب حوزه رونق آثار دینی را به همراه دارد، گفت: بی شک برپایی منسجم و با برنامه چنین نمایشگاه هایی در بصیرت و فرهیختگی آحاد جامعه به ویژه حوزویان تاثیر بسزایی دارد.
*سبد خرید کتاب طلاب سنگین تر شود!
وی همچنین افزود: طلاب و روحانیون ، حقیقتا جزو مهم ترین اقشار کتاب خوان در جامعه هستند و باید بسترهای حمایتی برای افزایش قدرت خرید آن ها از سوی مسئولان امر فراهم شود.
حجت الاسلام محمدی در عین حال یک انتقاد فنی هم داشت، آن جا که ابراز داشت: به نظر من که بازدیدی از غرفه ها داشتم، شاید حدود نیمی از کتب عرضه شده را کتب عمومی تشکیل می دادند و حال آن که عنوان نمایشگاه، کتب تخصصی حوزه بود.
مهدی کاظمی، مسئول غرفه موسسه امام صادق (ع) ، وابسته به دفتر آیت الله العظمی سبحانی نیز ضمن اشاره به نارضایتی بسیاری از ناشران از زمان برگزاری نمایشگاه گفت: به اعتقاد بنده برگزاری چنین نمایشگاهی پس از ماه صفر می توانست باعث استقبال به مراتب بیشتری از سوی روحانیون و حتی عموم مردم شود.
ضعف اطلاع رسانی برطرف شود
وی همچنین خواستار تقویت بعد اطلاع رسانی نمایشگاه در سال های آینده شد و افزود: متاسفانه به نظر می رسید که امسال از جهت تبلیغات، کار در خور شانی صورت نگرفته که لازم است در این باره ستاد برگزاری نمایشگاه ، برای آینده برنامه ریزی بهتر و جامع تری داشته باشد.
رضا قاسمی، طلبه پایه هشتم حوزه که بنابرگفته خود، سال گذشته نیز بازدیدکننده این نمایشگاه بوده است نیز اظهار داشت: برپایی چنین نمایشگاههایی علاوه بر رفع نیاز محققان و طلاب به آثار دینی موجب تشویق مولفان و ناشران به تولید و نشر چنین آثاری خواهد شد.
*فرصتی ارزشمند برای حوزویان و ناشران
وی با بیان این که نمایشگاه کتاب حوزه فرصت ارزشمندی در راستای به روزرسانی اطلاعات و معلومات توده حوزویان می شود، اظهار داشت: باید در این گونه نمایشگاه ها، معتبر ترین کتاب های مورد نیاز طلاب و فضلا در قالب و بسته بندی جدید و جذاب و البته به قیمت مناسب توزیع و عرضه شود.
قاسمی همچنین اضافه کرد: یکی از فواید مهم این گونه نمایشگاه ها این است که زمینه ای برای تعامل هر چه بیشتر طلاب و حوزویان با نویسندگان ، مولفان و البته ناشران کتب حوزوی فراهم می شود و آنان می توانند در تعاملی دو سویه، انتظارات و دغدغه های خویش را منتقل کنند.
*زمان نمایشگاه اصلا مناسب نبود
یکی از غرفه داران هم که خواست نامی از او نبرده نشود، ابراز داشت: بسیاری از ناشرانی که در نمایشگاه حاضر شده اند، از نحوه زمان بندی به شدت گله مند هستند؛ شاید برایتان جالب باشد بدانید که در روز اربعین و روز قبل از آن، خبرِ چندانی از حضور مردمی نبود؛ به نظرم سال قبل از این حیث نمایشگاه در وضعیت بهتری قرار داشت.
وی همچنین با اشاره به گرانی بسیار زیاد کاغد طی سال های اخیر و افزایش هزینه چاپ و نشر کتاب، خاطرنشان کرد: پس از آزاد شدن قیمت کاغذ و هدفمندی یارانه ها چالشی در عرصه خرید و تولید کتاب ایجاد شد که اثرات خاصی را در نظام توزیع و نیزخرید کتاب در کشور بوجود آورد، امیدواریم در آینده با سیاستهای فرهنگی کارآمد و به روز، میزان علاقه مندی مردم به خرید و مطالعه کتاب به ویژه در بخش کتب حوزوی بیشتر شود.
*فضایی نه چندان کافی برای نمایش کتب
محمد علی عبدالعظیمی ، مسئول غرفه نشر کتاب «آوند دانش»، یکی از مشکلات اصلی ناشران را کمبود فضا عنوان کرد و بیان داشت: به علت کوچک بودن فضای غرفه ما فقط توانستیم حدود 600 جلد کتاب به نمایشگاه بیاوریم و حال آن که اگر فضای بهتر و بیشتری در اختیار ما قرار داده می شد، قطعا کتب بیشتر و متنوع تری را در معرض دید عموم علاقه مندان و بازدیدکنندگان قرار می دادیم.
آقای مدحتی ، مسئول غرفه انتشارات اسلامی( جامعه مدرسین حوزه علمیه قم) نیز ضمن گلایه از برگزاری نمایشگاه در دهه آخر ماه صفر ابراز داشت: ما از روز اول نمایشگاه به این قضیه معترض بودیم و حتی در بازدید حجت الاسلام بنایی، نماینده مردم قم در مجلس هم اعتراض خود را به ایشان اعلام کردیم.
*امیدواری به آینده
وی البته ابراز امیدواری کرد: با توجه به شور و شوق فراوان حوزویان برای حضور در چنین نمایشگاه هایی ، در سال های آتی، برنامه ریزی بهتری جهت برگزاری نمایشگاه صورت گیرد و نقاط ضعف موجود در بررسی های کارشناسانه ، رهیابی شده و مرتفع گردد.
محسن محمد زاده ، یکی از طلاب علاقه مند به کتاب و کتاب خوانی نیز این گونه به بیان نظر خویش پرداخت و گفت: در اصل ضرورت و اهمیت برگزاری نمایشگاه تخصصی حوزه شکی نیست، اما سوالی مطرح است این که طبعا نمایشگاه دوم، باید نسبت به نمایشگاه اول بهتر و کم عیب و نقص تر باشد، اما امسال ما این مساله را مشاهده نکردیم.
*عدم تناسب قیمت کتب با شهریه طلاب
وی همچنین در ادامه صحبت های خود، دغدغه بسیاری از طلاب را بازگو و خاطرنشان کرد: قیمت کتابها بالا است و شهریهای که طلاب دریافت میکنند برای تهیه کتابهای مورد نیازشان کافی و وافی نیست به همین خاطر لازم است تخفیفات بیشتری برای خرید کتاب به طلاب ارائه شود و گرنه شما خودتان قضاوت کنید که یک طلبه پایه دو با چهل ، پنجاه هزار تومان شهریه، چطور می تواند کتاب مرجع 100 هزار تومانی بخرد!
سید محمد موسوی خبرنگار حوزهنیوز
گزارش ویژه شماره خبر: 129696 17:51 - 1390/10/28