نشست علمی بررسی مرگ مغزی با رویکرد فقهی و حقوقی با حضور کارشناسان حوزوی و دانشگاهی در قم برگزار شد.
به گزارش مرکزخبر حوزه، حجت الاسلام والمسلمین قائنی از کارشناسان حوزوی، امروز پنج شنبه یازدهم اسفند در نشست علمی «بررسی مرگ مغزی با رویکرد فقهی و حقوقی» که در سالن اجتماعات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در قم برگزار شد، اظهار داشت: فقه؛ حکم کلی و موضوعاتی که به نوعی به فقه مربوط می شود را مورد توجه قرار می دهد.
وی افزود: دین اسلام در رابطه با هر موضوعی که مربوط به امر اختیاری انسان قرار بگیرد ، احکامی را برای او وضع کرده است.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به تشخیص موضوعات، تصریح کرد: موضوعات برمبنای عرف عمومی قابل تشخیص هستند، که خود عرف به دو نوع، عام و خاص تقسیم می گردد.
استاد مرکزفقهی ائمه اطهار (ع) با بیان اینکه در عرف عام معیار تشخیص چیست، اظهارداشت: عرف عام و خاص ؛ هردو مربوط به مفاهیم هستند و مرجع تشخیص اختلاف در شبهه مفهومیه می باشند.
حجت الاسلام والمسلمین قائنی با اشاره به اینکه تشخیصات عرف دارای دو قسم هستند خاطرنشان کرد: با درنظرگرفتن شبهات مصداقیه و مفهومیه، نمی توان نظر شخصی هرکسی را در کاربرد شبهات بر دیگران تحمیل کرد.
وی تصریح کرد: در مفاهیم عرفی بطور قطع نمی توان قاعده کلی استصحاب را درخصوص مرگ مغزی تعمیم داد.
این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه استصحاب ازجمله مبانی فقهی به شمارمی رود یاد آورشد: استصحاب تنها در صورت شک مورد بررسی قرار می گیرد و نباید تخیل کرد که در موارد شبهه مفهومیه نیز قائده استصحاب جاری می شود.
استاد مرکزفقهی ائمه اطهار (ع) بیان داشت: در خصوص مرگ مغزی جای هیچ گونه استصحابی وجود ندارد، در حقیقت شبهات مفهومیه در مقابل شبهات مصداقیه است و عرف این مقوله به شمار آید.
حجت الاسلام والمسلمین قائنی ادامه داد: فقه اسلامی در رابطه با موت و حیات همیشه درگیر است ، لذا از اول اجتهاد و تقیلد تا پایان کتاب دیات و قصاص مباحث مختلفی مطرح شده است.
وی با اشاره به مرگ مغزی بیان داشت: کسانی که دچار مرگ مغزی می شوند، همه حیات آنها دچار فوت نشده بلکه دارای حیات نباتی هستند، لذا نمی توان مرگ مطلق، تلقی کرد و همچنین اگر شخصی در درگیری با فرد دیگر دچار مرگ مغزی شود نمی توان ضارب را قصاص کرد .
این محقق و پژوهشگر حوزوی با بیان اینکه نمی توان در مرگ مغزی استصحاب را جاری کرد، یادآور شد: مرگ مغزی را نمی توان بطور قاطع مرگ حقیقی اطلاق کرد و نه می توان آن را بطور قطع دارای حیات تلقی کرد.