مدیرکل فناوری اطلاعات دفتر تبلیغات اسلامی: رهبری فضای مجازی کشور را ازحالت انفعالی خارج کرد اقدام مقام معظم رهبری در خصوص تشکیل شورای عالی فضای مجازی کشور، باعث ایجاد نگاه حاکمیتی به فضای مجازی با تمام مختصات آن و منجر به خروج کشور از آسیب پذیری و حالت انفعالی در این عرصه خواهد شد. حجت الاسلام و المسلمین محمدعلی محسن زاده در گفت وگو با خبرنگار مرکز خبر حوزه، در خصوص ارزیابی خود از تشکیل شورای عالی فضای مجازی که اخیرا توسط مقام معظم رهبری صورت گرفته است، اظهار داشت: در فضای مجازی مشکلی که تا به امروز داشتیم، تغییر دولت ها بود که این امر باعث عدم ثبات در راهبردها، سیاست ها، تعیین اهداف و حتی اجرای برنامه ها در این زمینه شده بود و موجب سردرگمی فعالیت های کشور ما در فضای سایبری می شد.عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) با بیان این که در سال های گذشته در عرصه فضای مجازی، هیچ گاه از نقطه مشخصی حرکت نکرده و به نقطه مطلوبی نرسیدیم، گفت: برای رسیدن به نقطه مطلوب در عرصه فضای مجازی، نه تنها تغییر دولت ها به این مهم و رسیدن به آن آسیب زده، بلکه عدم وجود نقطه مرکزی هدایت، هدف گذاری و عملیات IT ، حتی در درون خود دولت ها، باعث ایجاد یک ناهماهنگی در این عرصه شده بود. ویژه حوزه علمیه قم برگزیده شماره خبر: 133049 10:47 - 1390/12/21
*فضای مجازی کشور متولی خاصی نداشت
مدیرکل فناوری اطلاعات دفتر تبلیغات اسلامی خاطر نشان کرد: اگر چه در کشور 12مرکز تأثیرگذار فناوری اطلاعات داشتیم که هر کدام بخشی از فضای سایبری از جمله سیاست گذاری و برنامه های متکثر در این خصوص را به سمت برنامه شبکه ای و حتی خطی و در طول هم انجام می دادند، اما هیچ گاه کارهای مرتبط با عرصه فضای مجازی به نحو مطلوب پیش نمی رفت؛ زیرا یک متولی اصلی برای رصد و اجرای فعالیت های مجازی در کشور وجود نداشت.
وی تأکید کرد: امروز فناوری اطلاعات در نقطه فرهنگی، یکی از مهمترین پاشنه آشیل های جوامع جهان سوم و کشورهای اسلامی است و اگر ما در این حوزه بدون برنامه وارد شویم و یا به تبعیت از موج ایجاد شده، به حالت انفعالی حرکت کنیم، باعث آسیب پذیری کشور و جامعه و نیز پذیرش خوراکی است که دشمن برای ما ساخته است.
حجت الاسلام و المسلمین محسن زاده با اشاره به برخی از آسیب های ایجاد شده در عرصه فضای مجازی در سال های اخیر در کشور، گفت: طبق گزارشات موثق، متأسفانه در یکی از شهرهای کشور، حدود 9500 بازی حاوی صحنه های مستهجن جمع آوری شده است؛ یعنی در یک حوزه زیر مجموعه فضای مجازی که عبارت است از نرم افزارها و در یک بخش از حوزه های نرم افزاری، با چنین آسیبی مواجه ایم.
وی اضافه کرد: در کنار بی اطلاعی های والدین از این دانش، اگر این بی اطلاعی، با بی برنامگی دولت ترکیب شود، آسیبی به نسل جدید وارد خواهد کرد که نتیجه آن همین ذائقه سازی در حوزه روش های زندگی از قبیل مد لباس، حتی غذاخوردن(فست فودها)، نحوه پوشش، گذراندن تفریحات، گذراندن وقت شیوه های دسترسی به اطلاعات و ... است که این ها رفته رفته نسل جوان کشور را با بحران جدی مواجه خواهد کرد.
*نگاه حاکمیتی رهبری به فضای مجازی
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) خاطرنشان کرد: اقدام مقام معظم رهبری در خصوص تشکیل شورای عالی فضای مجازی کشور، باعث ایجاد یک نگاه حاکمیتی با تمام مختصات آن به موضوع فضای مجازی خواهد شد.
وی افزود: نگاه حاکمیتی چند خصوصیت و ویژگی دارد که از جمله آن ها توانایی اعتبار سنجی صحیح از ناصحیح است که در همین زمینه بحث حلال و حرام می تواند خود را پیدا کند.
حجت الاسلام و المسلمین محسن زاده ادامه داد: نکته دوم ویژگی نگاه های حاکمیتی در چنین مباحثی، سبک بال و چالاک بودن آنهاست و این بر خلاف دستگاه های دولتی است.
این کارشناس حوزوی افزود: نگاه حاکمیتی برای اجرای این فعالیت ها به این دلیل سبک و چالاک است که یک سری از سازمان ها، ساز و کارها، ساختارها، برنامه و منابع انسانی مؤثر را پای کار می آورد؛ یعنی اگر حاکمیت وارد می شود، چابک و چالاک و دولت سنگین و تا حدودی ناتوان است.
مدیرکل فناوری اطلاعات دفتر تبلیغات اسلامی در بیان ویژگی دیگر دستگاه های حاکمیتی و تمایز آن با دستگاه های دولتی، گفت: خصوصیت دیگر دستگاه های حاکمیتی این است که ثبات بالایی دارند و این نکته هم بر خلاف دستگاه های دولتی است که عمر اجرایی و سیاست گذاری شان، شاید حتی کمتر از عمر مدیران شان است.
*سلامت دستگاه های حاکمیتی
حجت الاسلام و المسلمین محسن زاده یادآورشد: نکته آخر، وجود اخلاص بیشتر در دستگاه های حاکمیتی است، به دلیل این که دستگاه های حاکمیتی وصل به ولایت فقیه هستند و مشروعیت خود را از این جایگاه کسب می کنند؛ به همین دلیل هم در فعالیت های آنان برکت وجود دارد وهم سلامت این دستگاه ها بیش از سایر دستگاه ها خواهد بود.
عضو هیت علمی دانشگاه باقرالعلوم در پایان خاطرنشان کرد: ابتکار مقام معظم رهبری در تشکیل شورای عالی فضای مجازی، نشان از حکمت؛ درایت و تدبیر بالای مدیریتی ایشان که شهره عام و خاص است، دارد و کاستیهای فعلی دستگاهها و مسئولین اجرایی در عرصه فضای مجازی را جبران خواهد کرد.