«یاأَیُّهَاالنَّاسُ قَدْجاءَتْکُمْ مَوْعِظَةٌمِنْ رَبِّکُمْ وَشِفاءٌلِمافِی الصُّدُورِوَهُدىًوَرَحْمَةٌلِلْمُؤْمِنینَ قُلْ بِفَضْلِ اللَّهِ وَبِرَحْمَتِهِ فَبِ ذلِکَ فَلْیَفْرَحُواهُوَخَیْرٌمِمَّا[1]» علامه طباطبایی در ذیل این آیهی نورانی به چهار مرحلهی سلوک که انسان برای رسیدن به درجات عالی قربنیاز دارد اشاره نمودهاندکه این چهار مرتبهی سلوک به واسطهی قرآن تحقق مییابد.الف: موعظه:«یاأَیُّهَاالنَّاسُ قَدْجاءَتْکُمْ مَوْعِظَةٌمِنْ رَبِّکُمْ[2]»قدم اول موعظههایالهی است؛تذکرهایی که قلب انسان را بیدارمیکند وانسان را از عالم غفلت وارد عالم هوشیاریمینماید.
ب: رفع موانع:بعد از اینکه انسان هوشیار شدوخواست به سوی خدای متعال حرکت کند قدم دوم این است: در انسان موانعی وجود دارد که هر یک از آن موانعبه تنهایی میتواند مانع حرکت انسان شود.بیماریهای قلب انسان کبر، عجب، حسد و سایر صفات ناپسندی هستند که در نتیجهی محبت به ولایت طاغوت و کفر به خدا ایجاد شدهاند.هرکداماز این صفات ناپسند میتوانند بهتنهایی یک سالک را از رسیدن به مقصد باز دارند؛ بنابراین در قدم دوممیبایستبیماریهایی که در باطن انسان و در جامهی انسانی وجود دارند مداوا شود. اگر این بیماریهابهبود پیدا نمود، انسان آمادهی حرکت به سوی خدای متعالمیگردد.
ج: شرح صدر:قدم سوم این است که هدایت الهی قدم به قدم قلب انسانرا نورانی نماید.«فَمَنْ یُرِدِاللَّهُ أَنْ یَهْدِیَهُ یَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْإِسْلامِ[3]»باید شرح صدر پیدا شود «أَفَمَ نْشَرَحَاللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلامِ فَهُوَعَلى نُورٍمِنْ رَبِّهِ[4]» انسانی که به شرح صدرمیرسد آمادهمیگردد تا حقیقت اسلام و تسلیم در مقابل خدای متعال به او عنایت شود «َّإِنَّالدِّینَعِنْدَاللَّهِ الْإِسْلام[5]» دینیکه خدامیپذیرد حقیقت اسلام و تسلیم بودن در مقابل خدا است. اسلام همان نورانیتی است که خدادر قلب انسان قرارمیدهد.از پیامبر سوال شد:«فَمَنْ یُرِدِاللَّهُ أَنْ یَهْدِیَهُ یَشْرَحْصَدْرَهُ لِلْإِسْلامِ[6]» اگر خدا بخواهد کسی را هدایت کند به او شرح صدرمیدهد. این شرح صدر چیست؟ حضرت در یک کلمه فرمودند:«نور یقع فی قلب المومن یشرح له صدره وینفسه» نوری است که در قلب مومن واقعمیشود و با آمدن این نور وسعت سینه و شرح صدر به مومن عنایتمیگردد.
د: دریافت انوار هدایت:این نورانیتانسان را از حجاب ظلمت و محدودیت ظلمات بیرون میآورد.همهی صفات نیکو مانندایمان، تقوا، یقین، صبر و رضا جزو همان انواری استکه وارد قلب مومنمیشود و مومن با این نوربه سمت خدای متعال حرکتمینماید.سرچشمهی این نور قرآن است.انسانهایی که این درجات را پشت سر گذاشته و این قدمها را در سایهی قرآن طی نمودند رحمت خاصی که به تعبیر قرآن مخصوص مؤمنین استو آن رحمت رحیمیه است شامل حال آنها میشود و آنها را به توحید، حیات طیبه، ایمان، یقین و درجات کمالمیرساند. اینها مراتب سیری است که مومن باید طی کند و همهی اینها به واسطهی قرآن محققمیشود. قرآن عامل بیداری قلب انسان و دوری آن از همهیبیماریها و موانع وآفتهاست.
[1] . یونس : 57 و 58
[2] . یونس : 57
[3] . الانعام : 125
[4] . الزمر : 22
[5] . آلعمران : 19
[6] . الانعام : 125