وقایع ماه شعبان شعبان علاوه بر آنکه خداوند آن را گرامی داشته شاهد اتفاقاتی وقایع تاریخی از تولد حماسهسازان کربلا گرفته تا میلاد منجی عالم بشریت را در خود جای داده است.
دوم شعبان
*آغاز وجوب روزه
در این روز در سال دوم هجرى روزه ماه مبارک رمضان واجب شد.
*مرگ معتز عباسى
در این روز در سال 255 ه معتز بالله به درک واصل شد. نام او زبیر یا محمد بود که بعد از پسر عمویش مستعین به خلافت رسید. از بزرگترین جرائم او این بود که امام هادى (علیه السلام ) را به شهادت رساند؛ و از سویی چون ترس آن داشت که مؤ ید بر ضد او قیام کند او را در لحاف مسموم پیچید و دو طرف آن را بست تا در 23 رجب مرد
*ولادت امام حسین (علیه السلام )
در این روز در سال 4 ه آقاى شهیدان و سرور و سالار شیعیان و دلباختگان ، امام زاهد عباد، شهید غریب ، عطشان نینوا حضرت ابا عبدالله الحسین الشهید (علیه السلام ) عالم را به نور خود منور فرمود.
*القاب امام حسین (علیه السلام )
نام مبارک آن حضرت در تورات شبیر و در انجیل طاب است کنیه آن حضرت ابوعبدالله و کنیه خاص آن حضرت ابو على است. القاب حضرت الشهید، السعید، السبط الثانى ، الامام الثالث ، الرشید، الطیب ، الوفى ، السید، الزکى ، المبارک ، تابع لمرضات الله است.
*ورود امام حسین (علیه السلام ) به مکه
در شب جمعه سوم شعبان سال 60 ه امام حسین (علیه السلام ) وارد مکه شدند و تا ذى الحجه در آنجا اقامت داشتند.
*ولادت حضرت عباس (علیه السلام )
در این روز در سال 26 ه علمدار کربلا سقاى نینوا حضرت قمر منیر بنى هاشم ابوالفضل العباس (علیه السلام ) به دنیا آمد.
نام مشهور آن حضرت عباس (علیه السلام ) است . به آن حضرت ابوالفضل ، ابو القربه ، قمر بنى هاشم ، باب الحوائج ، عبد صالح و سقا مى گویند.
*ولادت امام زین العابدین (علیه السلام )
در این روز در سال 38 ه در زمان امیر المؤ منین (علیه السلام ) آقا و مولایمان حضرت سید الساجدین زین العابدین (ع ) بن الحسین (علیه السلام ) به دنیا آمدند.
نام آن حضرت ((على )) است ، و مشهور ترین لقب مبارکش زین العابدین و سجاد است .امام سجاد (علیه السلام ) دو سال از عمر بابرکتش را به جدش امیر المؤ منین (علیه السلام ) بود، و بقیه عمر شریفش همراه عموى مکرم و مظلومش امام مجتبى (علیه السلام ) و پدر والامقامش امام حسین (علیه السلام ) سپرى شد.
*عقیقه براى امام حسین (علیه السلام )
در این روز که هفتمین روز ولادت امام حسین (علیه السلام ) است ، حضرت رسول (صلى الله علیه و آله ) گوسفندى را براى فرزندش به عنوان عقیقه قربانى کرد. سپس سر آن حضرت را تراشید و هم وزن موى سر او نقره صدقه داد.
*ولادت حضرت على اکبر (علیه السلام )
در سال 33 ه شبیه ترین مردم به خاتم الانبیاء (صلى الله علیه و آله ) حضرت على اکبر (علیه السلام ) به دنیا آمد. نام آن حضرت ((على ))، پدرشان حضرت سید الشهداء (علیه السلام )، مادرشان لیلى بنت مره ثقفى است . کنیه آن حضرت طبق فرمایش حضرت صادق (علیه السلام ) ((اباالحسن )) است.
*ولادت حضرت بقیه الله الاعظم صلوات الله علیه
در سال 255 ه شب جمعه ! ولادت خاتم الاوصیاء منتقم آل محمد (صلى الله علیه و آله )، آخرین امام بر حق و ولى مطلق خداوند حضرت بقیه الله حجه بن الحسن عجل الله تعالى فرجه الشریف واقع شده است.
*اگر نتوانیم امام حسین علیه السلام را زیارت نماییم چه کنیم ؟
از امام باقر و امام صادق (علیهم السلام ) راویت شده که فرمودند: وقتى شب نیمه شعبان می شود، منادى از افق اعلى ندا مى کند: ((اى زائرین قبر حسین بن على برگردید در حالى که گناهان شما آمرزیده شده و اجرا شما با خداى شما و محمد باشد)). ولى کسى که استطاعت زیارت قبر امام حسین (علیه السلام ) را ندارد قبور مطهر ائمه دیگر را زیارت کند؛ و اگر این هم ممکن نیست با اشاره به طرف قبرشان سلام دهد).
نام پدرشان حضرت ابو محمد حسن بن على (علیه السلام )، و نام مادرشان حضرت نرجس (علیها السلام ) است.
*القاب امام زمان (علیه السلام )
از القاب آن نور الهى ((حجه الله ))، ((حجه آل محمد))، ((صاحب الزمان )) یعنى فرمانرواى عصر خود، ((مالک رقاب خلایق )) یعنى امر امر او و نهى نهى او و حکم حکم او و فرمان فرمان اوست ، ((مهدى )) که خلق به وسیله او هدایت مى یابند و به وجود مقدس او از جاده ضلالت به شاهراه هدایت رسیده رستگار مى شوند، ((قائم )) که حضرت صادق (علیه السلام ) فرمودند: ((از این جهت که به حق قیام مى نماید او را قائم گویند))؛ ((منتظر)) که براى او غیبت طولانى است ، و مخلصین او انتظار خروجش را مى کشند و شکاکین او را انکار مى کنند.
*وفات حسین بن روح نوبختى نایب امام زمان (علیه السلام )
در این روز به سال 326 ه نایب سوم حضرت صاحب الامر عجل الله تعالى فرجه ، جناب حسین بن روح نوبختى در بغداد به عالم بقا رحلت کرد و در همانجا دفن شد.
*جنگ بنى المصطلق
در این روز در سال 6 هه غزوه بنى المصطلق اتفاق افتاد.
حرکت براى این جنگ در دوم شعبان همین سال بود. تعداد مسلمانان 1000 نفر بودند که 30 اسب داشتند، ولى کفار 700 نفر بودند. یک نفر از مسلمانان در این جنگ شهید شد و از کفار 10 نفر به قتل رسیدند.
در این جنگ غلبه و نصرت از آن مسلمین بود. مصطلق منزلى بن مکه و مدینه است که منسوب به مصطلق است . او اول کسى است که دین اسماعیل (علیه السلام ) را تغییر داد و قبیله خود را به پرستیدن هبل فرمان داد و آن را در کعبه نصب کرد.
*جنگ پیامبر (صلى الله علیه و آله ) با بنى سعد
در شعبان سال ششم هجرت پیامبر (صلى الله علیه و آله ) حضرت امیر المؤ منین (علیه السلام ) را به همراه 100 نفر براى مقابله با طائفه بنى سعد در اطراف مدینه فرستاد. بنى سعد با خبر شده فرار کردند و مسلمانان صد شتر و هزار گوسفند به غنیمت گرفتند. امیر المؤ منین (علیه السلام ) چند شتر براى پیامبر (صلى الله علیه و آله ) جدا کرد و سایر غنایم را بین مسلمانان تقسیم فرمود و به مدینه بازگشتند.
*شهادت سعید بن جبیر
در این ماه در سال 95 ه جناب سعید بن جبیر کوفى به دست حجاج بن یوسف ثقفى به شهادت رسید.
سعید مردى فقیه ، زاهد و عابد بود که توفیق کسب علم از محضر مبارک حضرت زین العابدین (علیه السلام ) را یافته بود. او به خاطر اعتقاد خالص و محبت کاملى که به اهل بیت معصومین (علیهم السلام ) داشت ، نزد امام زین العابدین (علیه السلام ) از احترام خاصى برخوردار بود.
*مرگ مغیرة بن شعبه
در ماه شعبان سال 50 ه مغیره بن شعبه در حالیکه از طرف معاویه حاکم کوفه بود، در سن 70 سالگى به درک واصل شد. مغیره بن شعبه در کوفه سب به امیر المؤ منین (علیه السلام ) مى نمود و خطبا را امر مى کرد که آن حضرت را لعن کنند و تا زمان فرا رسیدن مرگش این عمل را ترک نکرد.
مغیره از اصحاب لیله عقبه بود که مى خواستند پیامبر (صلى الله علیه و آله ) را به قتل برسانند، و همچنین از اصحاب سقیفه است.
او از کسانى بود که در آتش زدن در منزل امیر المؤ منین (علیه السلام )، شکستن در، کتک زدن به مادر سادات حضرت صدیقه شهیده فاطمه الزهرا (علیها السلام ) و سقط جنین شریک بود.
زناى مغیره با ام جمیل در بصره شهرت خاص دارد و در کتب شیعه و سنى با مدارک مختلف ذکر شده است . ابن ابى الحدید مى گوید: مغیره زناکارترین مردم در جاهلیت و اسلام بود. مغیره از کسانى بود که به دستور معاویه همراه با عمرو عاص و عروه بن زبیر روایاتى دروغین ساختند که مقتضاى آنها وجوب لعن و برائت از امیر المؤ منین (علیه السلام ) بود و براى این کار معاویه جوائز فوق العاده اى براى آنان مقرر کرد.
او در محضر امام حسن (علیه السلام ) جسارتها به پدر بزرگوارش نمود. اما آن حضرت جوابهاى مناسبى به او دادند و در آخر فرمودند: ((تو آن کسى هستى که در شهادت مادرم و برادرم محسن (علیهم السلام ) شریک بودى ...)).
علمی، فرهنگی شماره خبر: 321358 09:43 - 1392/03/20