تقویت بنیان های خانواده باسبک زندگی اسلامی امکان پذیراست.
آیا تابه حال به کارهای که روزانه انجام میدهید،فکرکرده اید؟آیا شده است که یک بارهم شده شبها فعالیت های روزانه خود را یاداشت کنید؟ آیا به رفتار وکردار هرروزتان اندیشید اید؟ آیا فکر کرده اید که چرا زندگی ها دچارروزمره گی شده است؟ چرا خانواده اسلامی با الگوی غربی زندگی می کند؟ .... وهزاران علامت سئوالی که هروز در زندگی شخصیِ، هرانسانی پیش می آید. انسان تنها زمانی می تواند؛اعمال خوب خود را تقویت و رفتارهای غلط خود را مورد اصلاح قرار دهد که ،فعالیت های روزانه خود را یاداشت کرده باشد.
نوشتن و بررسی اعمال روزانه مصداق روایت نبوی است که می فرماید: « مُحَاسَبَةُ النَّفْسِ، عَنِ النَّبِیِّ ص حَاسِبُوا أَنْفُسَکُمْ قَبْلَ أَنْ تُحَاسَبُوا وَ زِنُوهَا قَبْلَ أَنْ تُوزَنُوا وَ تَجَهَّزُوا لِلْعَرْضِ الْأَکْبَر(1)پیش از آنکه به حساب شما برسند خود به حساب خویش برسید، و قبل از آنکه مورد سنجش قرار گیرید خویشتن را بسنجید، و خود را براى رستاخیز بزرگ آماده کنید.
رفع پرخاشگری
بی اخلاقی ،پرخاشگری ،بی اعتمادی ،دروغ گویی ،تهمت ،افترا وناسزاگویی ،عواملی هستند که انسان را ازمقصد اصلی خود که رسیدن به کمال انسانی است بازمی دارد.
با کمال تاسف ،پرخاشگری ازجمله آسیب هاست که خیلی از خانواده ها را تهدید می کند،بزه کاری ،فرار از خانه،استرس،طلاق از دستاوردهای شوم پرخاشگری و عدم اعتماد به اعضای خانواده است .عدم توجه خانواده ها به فرزندان،روی آوری فرزندان به بازی های کامپیوتری ،مبایل وبرنامه های کارتونی خشن ،موجب رشد فزاینده پرخاشگری در محیط خانواده ها شده است. وَ عَنْهُمْ عَنْ أَحْمَدَ عَنِ ابْنِ فَضَّالٍ عَنْ إِبْرَاهِیمَ بْنِ مُحَمَّدٍ الْأَشْعَرِیِّ عَنْ عَبْدِ الْأَعْلَى قَالَ قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع عَلِّمْنِی عِظَةً أَتَّعِظُ بِهَا فَقَالَ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص أَتَاهُ رَجُلٌ فَقَالَ یَا رَسُولَ اللَّهِ ص عَلِّمْنِی عِظَةً أَتَّعِظُ بِهَا فَقَالَ انْطَلِقْ فَلَا تَغْضَبْ ثُمَّ عَادَ إِلَیْهِ فَقَالَ انْطَلِقْ فَلَا تَغْضَبْ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ)2(
عبدالاعلى نقل می کند؛ به امام صادق علیه السلام عرض کردم : مرا موعظه اى بیاموز تا از آن اندرز گیرم و عبرت پذیرم . حضرت فرمود: مردى به خدمت رسول خدا صلى الله علیه و آله آمد و همین درخواست را از ایشان نمود و رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمود: برو و خشمناک مشو. سپس آن مرد تا سه مرتبه درخواست خود را تکرار نمود و حضرت نیز در هر بار فرمود: برو و خشمگین مشو .
*احیای سبک زندگی اسلامی
فراموشی سبک زندگی اسلامی از نگاه اهل بیت(علیهم السلام) ،توجه بیش از حد خانواده ها بخصوص پدرو مادران ،به سبک زندگی غربی و عدم توجه به داشته های اسلامی خود موجب ،گسترش بی اعتمادی،ناراحتی روحی و روانی،منزوی شدن فرزندان و خشم و پرخاش کودکان دراجتماع می شود .
فرزندانی که بیشترین وقت خود را با والدین می گذرانند از آرامش درونی و طیب نفس برخوردارهستند،برخلاف کودکانی که از پدرو مادر شاغل برخورداربوده و کمترین ارتباط خود را با والدین داشته اند .
بااحیای سبک زندگی اسلامی در میان خانواده ها قطعا معزل بزرگ بی بندباری و روحیه پرخاشگری از جامعه برچیده خواهد شد .
امیدواری به رحمت الهی درسبک زندگی اسلامی
با توجه به داشته های اسلامی خود به راستی چرا باید خشم در چهره هروزمان هویدا باشد ،مگر نه آن است که وَ عَنْهُمْ عَنْ أَحْمَدَ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِهِ رَفَعَهُ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ (ع) الْغَضَبُ مَمْحَقَةٌ لِقَلْبِ الْحَکِیمِ وَ قَالَ مَنْ لَمْ یَمْلِکْ غَضَبَهُ لَمْ یَمْلِکْ عَقْلَهُ امام صادق علیه السلام فرموده است؛ خشم ، قلب شخص حکیم را تباه مى کند و کسى که مالک خشم خود نباشد مالک عقل خود نیست .در این میان خانواده های هم هستند که از وضع موجود نگران بوده و با غصه درصدد جبران آن هستند .
این دسته از خانواده هها هم اصل مهم «رجا»را فراموش کرده اند،خدای مهربان به این دسته از خانواده ها هشدار می دهد که هرگز ازرحمت بیکران الهی مایوس نباشید قُلْ یا عِبَادِی الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ(الزمر/53)بگو ای بندگان من که بر خویشتن زیادهروی روا داشتهاید از رحمتخدا ناامید نباشید در حقیقتخدا همه گناهان را میآمرزد که او خود آمرزنده مهربان است.
سبک زندگی اسلامی با تکیه برسیره فرهنگی اهل بیت(علیهم السلام) ثبات و استحکام را به خانواده ها برمی گرداند .به امید روزی که سبک زندگی همه مسلمانان با سبک زندگی اسلامی عجین شود.
منابع:
1- وسائل الشیعة ، شیخ حر عاملی ج 16 ص 99 غررالحکم،آمدی،ص236 بحار الأنوار ، علامه مجلسی، ج 67 ، ص 73
2- وسایل الشیعه ج15ص360