هرانسانی در زندگی روزانه خود دارای برنامه های بلند مدت و کوتاه مدتی است که باهمین برنامه ها ،سرنوشت خود را درطولانی مدت رقم میزند،اگربرنامه های افراد براساس قانون الهی و فطری نگاشته نشده باشد،درمسیرحرکت گرفتار دست اندازهای فکری و عقیدتی شدید و برخی مواقع مرگ آور خواهد شد،افرادی که در طولانی مدت خود را مانوس با خودبزرگ بینی و یا حس برتی جویی کرده اند،هرکجا که میل بابشان نباشد،خشم و غضب آنها غلیان کرده ،به خود یا به دیگران آسیب می رسانند.
دنیای امروز ،دنیایی است که با پوشیدن لباس های نوین علمی ؛ هزاران فریب و نیرگ ،آدمی را هرلحظه مورد وسوسه خویش قرار می دهد که اگر انسان،قلب خود را بانور ایمان و رفتار و اعمالش را با توکل و توسل به خدا شایسته نکرده باشد قطعا" سقوط خواهد کرد. امام صادق علیه السلام ،فرمود:عَن أبی عبدالله (ع) قَالَ:قال الحواریون لعیسی (علیه اسلام) أیّ الاشیاء أشدُّ.قال أشدّ الاشیاء غَضبُ الله عزوجل قالوا بما نتقی غضب الله قال بأن لاتغضبوا قالوا وما بدءُ الغضب قال الکبرُوالتجبّرُ ومحقر?ُ الناس؛امام صادق(ع)فرمود:حواریون به حضرت عیسی (ع) عرض کردند سخت ترین چیزچیست؟حضرت فرمود:سخت ترین چیزها خشم خدای عزوجل است. عرض کردند به چه وسیله ای ازخشم خدا درامان باشیم؟ فرمود به این که بردیگران خشم مگیرید.عرض کردند آغاز و نقطه شروع خشم چیست؟ فرمود خودبزرگ بینی ،تکبر و کوچک شمردن دیگران (1).
قرآن نیز می فرماید؛الَّذِینَ ینْفِقُونَ فِی السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْکَاظِمِینَ الْغَیظَ وَالْعَافِینَ عَنِ النَّاسِ وَاللَّهُ یحِبُّ الْمُحْسِنِینَ(2) هماناآنان که در فراخی و تنگی انفاق میکنند و خشم خود را فرو میبرند و از مردم در میگذرند و خداوند نکوکاران را دوست داردکظم غیظ، شکستن بت «نفس» وخودرا کوچک شمردن ،از جمله های راه های است که می تواند انسان رادرزندگی و برخوردبااعضای خانواده ،زن و فرزندانش و در محیط اجتماع با سایرین محبوب کند . تبعیت از سیره فرهنگی اهل بیت (علیهم السلام) نه تنها او را محبوب در میان سایرین می کند بلکه به او آرامش درونی اعطا می کند .بیشتر ناراحتی های روحی و روانی ،گرفتاری های عصبی و استرس ها و هیجانات ناشی از حس برتری بردیگران است . براستی چرا گناهان کوچک خود را مبدل به کبیره می کنیم و آتش جهنم را به ارمغان می آوریم؟چرا نمی توانیم به آرامش برسیم ... وصدها و بلکه هزاران سئوال دیگر وجود دارد که باید با تحقیق علمی به پاسخگویی پرداخته شود.
منابع: 1- وسایل الشیعه ، ج15 ص 362 2- سوره آل عمران آیه 134