سیری در فضائل حضرت زهرا(س)
السلام علیکِ یا فاطمه الزهرا
فضائل و مناقب فاطمه زهرا(س) همچون اقیانوس بزرگی است،که انواع جواهرات گران قیمت در آن متمرکز شده است . و هرچه غوّاصان و شیفتگان آن درِّ گرانبها بتوانند از آنها استفاده کنند باز هم نسبت به باقیمانده ها و ناشناخته ها به مراتب اندک است .
فاطمه (علیها سلام) از دیدگاه قرآن
خداوند متعال در آیه«إِنَّمَا یرِیدُ اللَّهُ لِیذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیتِ وَیطَهِّرَکُمْ تَطْهِیرًا(الأحزاب/33)» به پاکی اهل بیت (علیهم السلام) از هرعیب و نقصی تاکید و گواهی می دهد . حضرت زهرا(س) بعنوان یکی از پنج تن آل عبا به گواه این آیه شریفه ،معصوم و مصون از هر عیب و نقصی است و صاحب کمالات بسیاری است که محور شایستگی خامس آل عبا واقع شده است . در آیه مباهله نیز رسول گرامی اسلام به دستور خدا در پاسخ مسحیان نجران اهل بیت خود همراه می آورد «فَمَنْ حَاجَّکَ فِیهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَکَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَکُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَکُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَکُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْکَاذِبِینَ(آل عمران/61)»حضرت زهرای مرضیه به گواه دهها شاهد تاریخی و حدیثی جز این اهل بیت (علیهم السلام) ایشان بوده است .
ابن اثیر در تاریخ خود می نویسد: نصارای نجران در انتظار بودند که رسول گرامی اسلام با چه تشریفاتی و با چه کسانی به مقابل آنان خواهد آمد؟ همین که چشم خودآنان به جمال منور پیامبر خدا و علی مرتضی،فاطمه زهرا،حسن و حسین افتاد با خود گفتند: هذهِ وُجُوهٌ لَو اَقسَمَت عَلَی الله اَن یُزیلَ الجِبالَ لازالَها وَلم یُباهِلُوهُ[NP1] ....
اینان در پیشگاه الهی آن چنان مقربند که اگر از او بخواهند که کوهها را از زمین برکند،خداوند خواسته آنان را بر می آورد و لذا از مباهله صرفنظرنمودند.
یکی دیگر از آیاتی که به مقام و منزلت اهل بیت(علیهم السلام ) بویژه حضرت صدیقه طاهره تاکید می کند؛ آیه مودت است ، این آیه به قدری مقام حضرت زهرا(س) را بالا می برد که هنگام سئوال بلافاصله همراهان پیامبر (ص) سئوال می کنند؛ یا رسُولَ الله مَن هولاء الذین وُجِبَت علینا مَودَّتَهُم؟ قال(ص) عَلّیٌ و فاطمه و اَبناهُما و قالها ثلاثلاً .ای رسول خدا این ها چه کسانی هستند،که خداوند مودت و محبت آنان را برما واجب ساخته است؟ فرمودند: علی و فاطمه ودو فرزند آنان و این جمله را سه بار به عنوان تاکید تکرار کردند[NP2] .
خلقت عالم به نور فاطمه است
فاطمه زهرا(س) در نگاه خداوند متعال به قدری دارای ارزش و قرب بوده که بدون وجود ایشان دنیا و ما فیها را خلق نمی کرد. هر چیزی که در این دنیا هست و بوجود خواهد آمد همه از برکت وجودی حضرت صدیقه طاهره است .
در حدیث قدسی رسول گرامی اسلام بیان نقل می کنند: عَن النَبِیّ (ص) عَن الله تعال؛ یا احمدُ! لَولاکَ لَما خَلَقتُ الاَفلاکَ، وَلَولا عَلیٌّ لَما خَلقتُکَ،وَلولا فاطمه لَما خَلَقتُکُما[NP3] ای پیامبر اگر تونبودی جهان را نمی آفریدم و اگر علی نبود تو را خلق نمی کردم و چنانچه فاطمه نبود تو و علی را نیز خلق نمی کردم .
در نگاه اول به این روایت ؛ فهم و درک آن سخت به نظر می آید ولی اگر با دقت عقلی به آن توجه شود ؛ و اهل بیت (علیهم السلام ) را یک نور واحد و شاخه های یک درخت در نظر گرفته شوداهدای دارند که هریک مکمل همدیگر هستند . بنابرین بدون فاطمه(س) که کمال اسلام بسته به وجود او فرزندان پاک ایشان است ،آیین اسلام ، رسالت پیامبر(ص) و ولایت حضرت امیرالمومنین(ع) از فروغ کمتری برخوردار بودند .
بدرستی که ولایت امیرالمومنین (ع) مکمل رسالت پیامبر و زهرای اطهر پناه ولایت و فرزندانش نتیجه بخشان اهداف رسالت و ولایت هستند .
کلامی که رسول گرامی در منزل حضرت زهرا خطاب به ایشان بیان کردند: اِنِّی وَایاکِ و هذینِ وَ هذا الرّاقِدُفی مَکانٍ واحدٍ یَومَ القیامه. من و تو این فرزند«حسن و حسین»و این استراحت کننده «علی» همگی در پیشگاه خدا در یک منزله و مکان خواهیم بود .