ج) مسافت شرعى از آخر شهر مبدأ تا اول شهر مقصد محاسبه مىشود.
س16. با توجه به فتواى امام خمینى(ره) مبنى بر وجوب قصر نماز و افطار هنگام سفر به هشت فرسخى، اگر مقدار رفتن کمتر از چهار فرسخ باشد، ولى در بازگشت، به علت مشکلات راه و نبودن ماشین، مجبور به پیمودن مسافتى بیش از شش فرسخ شود، آیا باید نماز را شکسته خواند و روزه را افطار کرد؟
ج) اگر رفتن کمتر از چهار فرسخ باشد و مسیر بازگشت هم به مقدار مسافت شرعى نباشد، نماز تمام و روزه صحیح است.
س17. من از اهالى اصفهان هستم و مدتى است که در دانشگاهى در شاهین شهرکه از توابع اصفهان است مشغول به کارم، و فاصله بین اصفهان و شاهین شهر کمتر از مسافت شرعى (در حدود بیست کیلومتر) است، ولى تا دانشگاه که در اطراف شاهین شهر واقع شده، بیشتر از مسافت شرعى (در حدود بیست و پنج کیلومتر) است. با توجه به اینکه دانشگاه در شاهین شهر است و راه من از وسط شهر عبور مىکند، ولى مقصد اصلى من دانشگاه است، آیا مسافر محسوب مىشوم یا خیر؟
ج) اگر فاصله بین دو شهر کمتر از چهار فرسخ شرعى باشد، حکم سفر مترتّب نمىشود.
س18. اگر شخصى براى چندین سال در چهار کیلومترى وطنش باشد و هر هفته به خانهاش برود، هنگامى که این شخص به محلى مسافرت کند که فاصله آن با وطنش بیست و پنج کیلومتر و با مکانى که چندین سال در آن درس خوانده است، بیست و دو کیلومتر است، نماز او چه حکمى دارد؟
ج) اگر از وطنش به آنجا مسافرت کند، نماز قصر است.
محاسبه مسافت شرعى
س19. تقریباً پایان هر هفته، همسر و دو دخترم را براى تحصیل به مدرسهاى در خارج از لندن مىبرم؛ وطن من داخل لندن است؛ از خانه تا محدوده شهر لندن 5/ 7 مایل [تقریباً 12 کیلومتر] است، ولى قبل از خارج شدن از محدوده شهر 5/ 13 مایل دیگر دور شهر مىگردیم و سپس از محدوده شهر خارج مىشویم، بعد از آن 5/ 4 مایل باید به سمت مقصد برویم و لذا از خانه تا محل مدرسه 5/ 25 مایل مسیر دارد. آیا نماز من در آنجا قصر است و یا باید احتیاطاً هم قصر و هم کامل بخوانم؟
ج) حرکت در داخل شهر لندن و یا خارج شهر در داخل محدوده ما بین شهر و حدّ ترخّص آن، جزو مسافت حساب نمىشود و مسافت 5/ 4 مایل از محدوده شهر تا مقصد، مقدار مسافت شرعى نیست؛ بنابراین نماز شما تمام است.
س20. کسى که از محل سکونت خود به محل دیگرى که کمتر از مسافت شرعى است، سفر کند و در خلال ایام هفته چندین بار از آن محل به محلههاى دیگر برود، بهطورى که مجموع مسافت بیش از هشت فرسخ شود، چه وظیفهاى دارد؟
ج) اگر هنگام خارج شدن از منزل قصد پیمودن مسافت شرعى را نداشته و فاصله بین مقصد اول و محلههاى دیگر هم به مقدار مسافت شرعى نباشد، حکم مسافر را ندارد.
س21. چه مقدار مسافتى را شخص در داخل شهر(محل زندگى) خود باید طى کند تا موجب افطار روزه شود؟
ج) رفت و آمد داخل شهر ـ هرچند خیلى بزرگ باشد ـ سفر شرعى محسوب نمىشود که موجب شکستهشدن نماز و افطار روزه شود. سفرى که حکم مزبور بر آن مترتب است، سفر از شهرى به شهر دیگر است، در صورتى که مسافت آن به مقدار هشت فرسخ (45 کیلومتر) هرچند به صورت رفت و برگشت باشد البته رفت آن نباید کمتر از 5/ 22 کیلومتر باشد.
خروج از مسیر اصلى سفر
س22. مسافرى قصد رفتن به سه فرسخى را دارد، ولى از ابتدا در نظر دارد که در بین راه از راه فرعى براى انجام کار معیّنى به یک فرسخى برود و سپس به مسیر اصلى برگشته و به سفر خود ادامه دهد، نماز و روزه این مسافر چه حکمى دارد؟
ج) حکم مسافر را ندارد و ضمیمه کردن مقدار راهى که با خروج از مسیر اصلى و بازگشت به آن پیموده، براى تکمیل مسافت شرعى کافى نیست.
س23. اگر انسان به قصد رفتن به مکان معیّنى از شهر خود خارج شود و در آنجا به گردش بپردازد، آیا این گردش جزو مسافتى که از منزل پیموده، محسوب مىشود؟
ج) گردش در مقصد جزو مسافت محسوب نمىشود.
س24. با توجه به اینکه رفت و آمد از محل سکونت به محل کار که بیشتر از بیست و چهار کیلومتر از هم فاصله دارند، موجب مىشود که نماز تمام خوانده شود، اگر من از شهرى که در آن کار مىکنم به خارج از آن و یا شهر دیگرى که فاصله آن با محل کارم به مقدار مسافت شرعى نیست، بروم و قبل از ظهر یا بعد از ظهر به محل کارم برگردم، آیا باز هم نمازم تمام است؟
ج) به مجرد خارج شدن از محل کار به مقدار کمتر از مسافت شرعى، هرچند ارتباطى با کار روزانه شما نداشته باشد، حکم نماز و روزه شما در محل کار تغییر نمىکند، و فرقى هم نمىکند که قبل از ظهر به محل کارتان برگردید یا بعد از ظهر.
http://www.leader.ir/tree/index.php?catid=121